Fotografering af krondyr – sådan gør du

Krondyr i skoven

Måske har du læst vores stemningsreportage fra skoven i krondyrenes brunstperiode og nydt de flotte billeder? (Ellers kan du gøre det her!)

Vil du selv gerne prøve kræfter med krondyrfotografering kommer her et par gode råd.

Krondyr lever vildt i naturen i Jylland på Sjælland – de findes også i dyrehaver og reservater som for eksempel Dyrehaven nord for København. Vi fotograferer kun i naturen, så det er herudfra vi giver disse tips.

Hvor
Det første du skal gøre, er naturligvis at finde ud af, hvor du kan finde krondyrene. De bedste steder at se krondyr i naturen i Danmark er Sandfær Plantage og Stråsø Plantage, begge i Vestjylland, samt på hedearealerne ved Thy og Oxbøl. Der findes også krondyr på Djursland, og på Sjælland findes en mindre bestand i Tisvilde- og Valby Hegn og ved Åmosen.
Når du har fundet ud af, hvor der findes krondyr i nærheden af dig, så tag eventuelt derud et par gange og se, hvordan der ser ud. Hvor er der spor efter krondyrene? Hvor er der ikke så mange spor. Afsøg dig også gerne et godt skjulested i nærheden af, hvor der er mange spor. Du skal helst sidde skjult selv, men samtidig have udsyn over en lysning eller et hedeareal, hvor du håber, krondyrene vil lægge vejen forbi.

Hvornår
Krondyr er aktive hele året rundt, men mest i morgen- og aftentimerne. I brunstperioden september-oktober er de dog aktive næsten hele døgnet rundt.

Hvordan
Det er yderst udfordrende at fotografere krondyr i fri natur. Dyrene er sky, og de holder sig som regel godt skjult. Man skal derfor også selv være godt skjult og for alt i verden undgå at skræmme eller jage dyrene. Så kommer der ingen billeder i kassen. Derudover er det vores overbevisning, at man altid skal forsøge at forstyrre så lidt som muligt i naturen, når man færdes der – så den opfordring giver vi videre her. Husk at tage hensyn til dyrene og vær hensynsfuld.
Her kommer et par tips til at komme tættere på succes med krondyrfotografering:

  • Kamuflage er et must!
    Krondyr ser ikke så godt, men de kan fornemme voldsomme nuanceskift i terrænnet. De har en særdeles god lugtesans, og får de færten af dig og kigger i din retning, er det bedst, at du ikke skiller dig ud med en pink hue og hvid ansigtshud. Fald i ét med omgivelserne. Giv også gerne dit objektiv en  kamuflage lens coat på.
    Kamuflagedragt til krondyrfoto

 

Sådan ser det for eksempel ud, når naturfotograf Mikkel Jezequel her fra Alopex Media er i skoven hos krondyrene.

 

  • Vær obs på vinden!
    Når du er ude og afsøge dig gode steder at sidde for at komme på første række, så find dig nogle forskellige steder, så du altid kan sidde med vinden imod dig, uanset hvor den kommer fra, den dag du er af sted. Altså således at din fært blæses væk fra krondyrene.
  • List dig frem og vær stille!
    Det er vigtigt, at du kan bevæge dig forsigtigt og nogenlunde stille hen til det sted, du vil fotografere fra. Krondyr har som nævnt ikke et særlig godt syn, men de hører glimrende, og de reagerer på den mindste bevægelse. Er I to afsted, så gå så tæt sammen som muligt, så I næsten ligner én skikkelse. Det virker mindre truende end en hel flok. Hvis du vil fotografere er det bedst ikke at være mere end maks to personer. Husk kun tale tale meget dæmpet sammen.
  • Hav tålmodighed!
    At sidde skjult og kunne iagttage dyrene på tæt hold, uden de aner, man er der, er en fantastisk naturoplevelse. Men det kræver, at man kan sidde godt skjult i mange timer uden at tale eller larme, mens man venter på, at krondyrene kommer forbi.

Krondyr taget med mobil

 

Det her er ikke verdens skarpeste eller bedste krondyrbillede. Men det er taget med en mobiltelefon! Det siger meget om, hvor TÆT man egentlig kan komme på dyrene, hvis man er stille og har tålmodigheden.

 

  • Langsomme bevægelser!
    Krondyr registrerer selv den mindste bevægelse, så tænk hele tiden over at bevæge dig på en nærmest tai chi-agtig måde. Både når du bevæger dig stille gennem skoven, og når du sidder og venter. Man kan fristes til i ren iver, at hive kameraet op til øjet, med det samme man ser skyggen af et dyr – men tænk over at gøre bevægelserne med kameraet meget rolige. Lad dig heller ikke rive med og peg med ivrige arme for at vise en anden, som måtte være med, at krondyrene nærmer sig. Slow, slow, slow moves!!

De ‘beskidte’ tricks
Hvis du vil gennemføre en krondyrtur med et minimum af risiko for at blive opdaget og dermed forpasse din fotochance, så kan du faktisk gøre lidt mere. – Eller rettere, der er noget, du kan lade være med at gøre. Lad vær med at gå i bad lige inden, du skal af sted. Du må gerne have en daggammel ‘menneskelugt’. Krondyrene har en meget skarp lugtesans og unaturlige lugte som parfume fra sæbe og shampoo ryger lige i næsen på dem. Det er også bedst, hvis du vasker dit tøj i parfumefrit vaskepulver. – Dit kamuflagetøj skal du faktisk helst lade være med at vaske for tit. Det er bedst, hvis det får en autentisk duft af skov og muld.

Nu er du faktisk klar til selv at komme ud i naturen, og vi ønsker dig nogle rigtig gode krondyr-oplevelser!

Jamen, hvad for noget udstyr skal jeg fotografere dem med, tænker du måske?
Det kan du læse om lige her: Udstyr til krondyr-fotografering

2 Comments on “Fotografering af krondyr – sådan gør du

  1. Hej Mikkel
    Gode og informative indlæg du har her om krondyr fotografering. Men det slår nu ikke den fantastiske dag på heden. Det var virkeligt spændende at opleve hjortene på tæt hold og jeg sætter stor pris på din lyst til at øse ud af din store viden og erfaringer med fotografering af vildt. Dine mange tips og tricks om grej og hvordan man griber denne type fotografering an, har givet mig de bedste forudsætninger for at få nogle store naturoplevelser. Din kærlighed til naturen er virkelig smittende, og jeg kan ikke vente med selv at komme ud med kameraet.
    Mvh. Jesper Durup, Viborg
    PS. Du burde lave en kronhjort workshop

  2. Hej Jesper
    Mange tak for din positive tilbagemelding. Det er jeg rigtig glad for at høre! Det er altid dejligt at have nogen med, som deler ens egen passion for foto og har lyst at prøve det af i mit element – naturen.
    Dejligt, med en opfordring til krondyrworkshop! Tak for opbakningen.
    – Vi har faktisk udbudt en krondyrworkshop sidste år med succes. I år har jeg blot alene koncentreret mig om at få nogle fede billeder i kassen selv:-) Men workshoppen regner jeg med, vi udbyder igen næste år.
    Håber, du får flere dejlige oplevelser med kameraet i naturen her i efteråret og fremad.
    De bedste hilsner
    Mikkel Jezequel
    Naturfotograf hos Alopex Media

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *