Hvilket makro-objektiv skal jeg vælge?

Makro-fotografering er fotografering af detaljebilleder. Små ting. Ganske enkelt. I naturfoto kunne det for eksempel være en edderkop eller en smuk blomst. (Se fx vores lille udvalg af makro-fotos her.) Men det kan også være, du skal tage lækre produktbilleder til din virksomhed, billeder af din hobby, billeder af smykker, kunstbilleder af mønstrene i de små ting – blade, blomster osv.

Har du lyst at prøve kræfter med makro-fotografering af den ene eller anden art, og er du i tvivl om, hvilket objektiv du skal vælge? Så læs med her. 

Hvad er et makro-objektiv?
Et makro-objektiv er et objektiv, som er beregnet til netop detaljebilleder. Det specielle ved objektivet er, at det gengiver i forholdet 1 til 1. Det vil sige, hvis du fotograferer en bille, der er en centimeter lang i virkeligheden, så vil den også fylde en centimeter på dit 24 x36 fullframe censor i kameraet. Det vil altså sige, at motivet er forstørret ret så kraftigt op.

Alle makro-objektiver gengiver i dette forhold. Forskellene ligger andre steder. Der findes et hav af forskellige objektiver og mærker. Her vil vi gennemgå de basisting, du skal gå ud fra, når du leder efter det rette objektiv til dig.

Generelt er der forskel på de forskellige objektiver, når det gælder:
1. Arbejdsafstand
2. Gengivelse af baggrunden

For at forklare nr. 1 om arbejdsafstanden er der et vigtigt begreb, du bør kende, nemlig: Nærgrænsen.
Nærgrænsen er den afstand, som du maksimalt kan stille skarpt på motivet fra. Har et objektiv en nærgrænse på 20 cemtimeter, kan du stille skarpt på dit motiv, så længe du er 20 centimeter eller derover væk. Er du kun 15 centimeter fra dit motiv, kan objektivet ikke længere stille skarpt. Da det er makro, vi taler om, er det bedst at være så tæt på, som muligt.
Nærgrænsen afhænger af brændvidden på objektivet – kort sagt størrelsen. Er objektivet for eksempel 5 centimeter langt, kalder man det en 50 mm. Det kan variere lidt fra mærke til mærke, hvad nærgrænsen er på de forskellige størrelser. På vores 50 mm, som er fra Nikon, er nærgrænsen 45 cm. Man skal altså være 45 centimeter fra motivet eller derover for at kunne stille skarpt. Kommer du tættere på end 45 centimeter, kan objektivet ikke stille skarpt. Jo større objektiv, så større nærgrænse. En 600mm optik har cirka en nærgrænse på hele fem meter. Så jo større optik, jo længere skal du væk fra motivet, for at du kan stille ordentligt skarpt.

I dette indlæg tager vi udgangspunkt i tre forskellige størrelser af objektiver, så har du noget at gå ud fra.

Tre forskellige makro-objektiver

Den store optik, nr. 1, er en 200 mm makro, nr. 2 er en 100 mm makro og nr. 3 er en 60 mm makro. Der findes naturligvis andre størrelser også, men disse eksempler dækker godt de forskellige størrelsesklasser.
Her kommer nogle illustrationer med de nævnte optikker på det med arbejdsafstanden.

Arbejdsafstand 60 mm makroFørst 60 mm- optikken.

Det er et forholdsvis lille objektiv, derfor er nærgrænsen forholdvis kort – det betyder, at du kan gå ret tæt på dit motiv og stadig stille skarpt. Derfor får du en ret kort arbejdsafstand til dit motiv.
Det er en god ting, for med små motiver er det godt at kunne stille skarpt tæt på, så du får en så god forstørrelse som muligt. Ulempen er, at hvis dit motiv fx er et sky insekt, kan det være svært at komme så tæt på uden at skræmme det væk. Skal du så tæt her på for at få et ordentligt billede, får du ikke mange billeder af for eksempel guldsmede, sommerfugle eller edderkopper – eller slanger for den sags skyld. – I det sidste tilfælde er det måske også rarest at have en lidt længere distance til sit motiv for sikkerhedens skyld.

Her ser du arbejdsafstanden på en god mellemoptik, 100 mm’eren, og på den store 200 mm.

Arbejdsafstand 100 mm makro      Arbejdsafstand 200 mm makro

Fotograferer du et sky motiv i bevægelse, som fx en guldsmed, er 200 mm’eren rigtig god, da du kan fotograferer den lidt fra afstand og stadig få en god forstørrelse. Ulempen ved de lidt større makro-objektiver er, at de er tungere at bære og lidt mere bøvlede. Jeg anbefaler altid, at man bruger stativ til sine billeder. I makro er det dog ikke altid så let. Men har man en så stor optik som 200 mm’eren, skal man faktisk bruge stativ for at holde kameraet tilpas stille til at få et skarpt billede. Det gør det lidt mere besværligt. Det er endnu en ting, man skal overveje, når man vælger objektiv.

Så var der punkt nummer 2: gengivelse af baggrunden. Her må vi lige tage en lidt interimistisk stregtegning til hjælp – håber du vil bære over.
Størrelsen af objektivet (brændvidden) har nemlig betydning for billedvinklen. Altså hvor meget der kommer med på billedet af baggrunden. En stor brændvidde, som fx. 200 mm’eren, har en smal billedvinkel og får derved ikke så meget af baggrunden med, hvor en optik med en lille brændvidde fx 60 mm’eren har en bred billedvinkel og tager meget med af baggrunden.

Billedvinkel på 60 mm makroBilledvinkel 200 mm makro

Her kommer nogle eksempler på, hvad det gør ved billedet:

Baggrundsgengivelse 60 mm makroFørst ser du motivet, en svamp, taget med 60 mm’eren, der tager meget af baggrunden med, fordi det er en linse med en lille brændvidde. Dybdeskarpheden er stor – grannålene bagved svampen er skarpe langt ind i billedet.

 

Baggrundsgengivelse 100 mm makroHerefter 100 mm’eren, der tager lidt mindre af baggrunden med. Her begynder grannålene at fade ud lidt tidligere.

 

 

Baggrundsgengivelse 200 mm makroOg endelig 200 mm’eren, der næsten ingen baggrund har med, og den fremstår uskarpt – dvs med lille dybdeskarphed. Næsten alle grannålene er slørede.

Det er et temperamentsspørgsmål, hvad der passer til dig. Hvilket udtryk kan du godt lide i dine billeder? Vil du gerne have en masse miljø med omkring dit motiv – for eksempel vise bladene bag den blomst, du fotograferer, så er det godt med en stor dybdeskarphed, og du skal gå efter et makro-objektiv med en lille brændvidde som 60 mm’eren i eksemplet her. Vil du gerne have, at dit motiv træder knivskarpt frem på en fuldstændig sløre baggrund, hvilket også er en fed effekt, skal du vælge en optik med en lidt større brændvidde som fx. 100 mm’eren eller derover.

Hvad skal du så vælge?

Som du kan høre, er det lidt et temperamentsspørgsmål. Du skal gøre dig klart, hvilken arbejdsafstand er det bedst for mig at have – er dit motiv noget, der står fast, kan du sagtens komme tæt på – er dit motiv levende, skal du måske have en lidt længere arbejdsafstand.

Hvilket udtryk kan du bedst lide: skal der lidt af miljøet med rundt om dit motiv, eller skal dit motiv stå knivskarpt frem på en sløret baggrund?

Jeg selv bruger som oftest min 100 mm, så det er klart den, jeg har mest glæde af. Det er en rigtig god mellemstørrelse. Selvom det er en makro-optik, er det faktisk også en glimrende portrætoptik, ligesom man også kan tage landskaber med den. Så denne størrelse vinder også på alsidigheden.

Jeg håber, du kunne bruge rådene her. Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder – og du er også meget velkommen til at skrive i brevkassen her på bloggen.

Er du nysgerrig omkring, hvad jeg selv bruger af udstyr i makro-felten? Det kan du læse om her.

Mangler du lidt inspiration til dine makro-billeder? Tjek det lille inspirations-galleri her på bloggen ud. Her står også, hvilket udstyr der brugt til de enkelte billeder, så kan du sammenholde det med det, du nu ved om makro-objektiver.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *