Hvordan får jeg bedre farver i mine billeder?

Vi har fået dette spørgsmål:

Hej

Jeg får ikke de farver, som jeg gerne vil have i mine billeder. Jeg synes tit, de bliver lidt matte og “kedelige” at se på… Er der nogen af kameraets indstillinger, jeg kan bruge til at rette op på dette?

Hilsen fra Peter

Hej Peter

Tak for dit spørgsmål! Ja, det med farverne er helt sikkert noget, du kan indstille på i kameraet! Nu ved jeg ikke, hvilket kamera, du bruger? Her i firmaet bruger vi udelukkende Nikon, så jeg kan bedst forklare det ud fra deres kameraer.
_DSC9721 Hvis du går ind i det der hedder “Optage-menuen” – altså du trykker på kameraets menu-knap og vælger “Optagemenu” ( det er vist med et kamerasymbol). Herinde er der en funktion, der hedder “Indstil Picture Control”.

I den menu har du en del forskellige muligheder:

_DSC9723-“Standard” er til standart all-round fotografering.
-“Neutral” sætter kontrasten og farvemætningen lidt ned, det er en rigtig god funktion til portrætter. Så bliver folk fx ikke helt røde i hovederne på billedet.
-“Levende” øger farvemætningen og kontrasten, hvilket natuligvis giver et mere farvemættet og kontrastfuldt billlede, hvilket er det, jeg tror, du efterlyser. Det er for eksempel godt til naturbilleder, _DSC9724som jeg jo beskæftiger mig med.
-“Monokrom” giver sort-hvide billeder.

Du kan have flere funktioner alt efter kameratype, men de fem her er de grundlæggende. Du kan prøve at lege lidt med at indstillede kameraet på de forskellige og se, hvilke resultater, du får.
Hver af disse fem hovedmenupunkter har underpunkter, hvor du kan justere på skarphed, kontrast, lysstyrke, farvemætning og farveglød for den enkelte indstilling. Du kan altså gå ind og indstille hvert menupunkt. Det er meget forskelligt, hvad der vil være bedst, alt efter forholdene, du fotograferer under. Men prøv igen at leg lidt med at skrue op og ned på de forskellige indstillinger og ser resultaterne. Så bliver du snart tryg ved at bruge funktionerne. Den eneste, jeg vil anbefale, du ikke stiller på, er den funktion, der hedder “Farveglød,” det synes jeg sjældent, der kommer noget godt ud af.

Det her var som sagt et Nikon-svar, men jeg ved, at fx Canon har en tilsvarende menu, her hedder den bare “Picture-style” i stedet for “Picture-control”.

Jeg håber, dette hjalp dig videre til at få mere korrekt gengivede og levende farver i dine billeder.

Mange hilsner

Mikkel Jezequel, naturfotograf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *