Skagen er den knasende fornemmelse af sand mellem tænderne

På spidsen af Danmark er der ingen tvivl om, hvem der bestemmer i dag.
Det brølende Vesterhav buldrer ind over Kattegat mød øst, og kaster frådende sine skumtoppe ind over naboen, der skvulper frem og tilbage i et langt mere roligt tempo.
Foran scenariet står en kø af turister. Barnevogne, gummistøvler, selfiestænger. En civiliseret masen og skubben udspiller sig her, hvor alle vil helt ud på spidsen og have taget billeder. Slagets gang styres af Sandormens taktstok, Grenens traktor-bus. I fast rytme samler den de halvvåde, småfrysende og allerede fotograferede op, og læsser et nyt hold skubbende barnevogne og selfiestænger af bagest i køen. Henover alting blæser en brusende vind, som morer sig med at kaste sand i kaskader over de fremmødte.

Spidsen af Grenen

Bag det hele står vi, med tre fototasker og to stativer, og havde ikke tænkt på, at det er lørdag og store udflugtsdag. Det er først i april. Godt nok er det tidligt på sæsonen og dertil regulær sandstorm, men turister og børnefamilier byder åbenbart forholdene trods.

Vi venter. Med ryggen mod sandbombardementet, som har fulgt os på hele turen indtil nu. Endelig er der et hul i strømmen af selfiestænger og iPhones.
Grenen er ledig!
Nu skal lyset bare komme. Stativet stilles op med kamera, filter og trådudløser, og vi følger bølgernes slag og lysets skiften, indtil begge dele tager sig ud fra sin bedste side. PCE-objektivet, som vi bruger, gør det muligt panorere henover vuet uden fokusforstyrrelser. Det bliver derfor til et panorama til bogen, der viser det specielle fænomen, som man i Danmark kun kan se på spidsen af Jylland: to haves dans der bølger fra hver sin side.

Der er visse ting, som vi har besluttet SKAL med i bogen. Det ville være en skuffelse med en bog om Jyllands Kyster uden dem, og det er netop nogle af de steder, vi er taget til Skagen for at fotografere. Grenen er naturligvis en vigtig af dem. Vi er også forbi Den Tilsandede Kirke, Råbjerg Mile og Rubjerg Knude Fyr.

Det var regulær sandstorm, da vi tog billeder fra Grenen til vores bogprojekt om Jyllands kyster. Vi har to udfordringer undervejs: solen og vinden. Sandet pisker rundt i luften og den hårde kuling kaster det med fuld styrke ind i ansigtet på folk, i håret, i ørene, mellem tænderne. Og endnu værre: ind i kameraets fine mekanik. Det gør, at vi ikke kan bruge så god tid som sædvanligt. Udstyret skal helst være ude så lidt som muligt.
Selvom det blæser skarpt, skinner solen fra en skyfri himmel. Det er noget af det værste i landskabsfotovejr. Himlen bliver “kedelig” at se på, og alle konturer får skygger, som skaber en for stor kontrast i billedet. Derfor bruger vi mange af dagstimerne midt på dagen til at spotte lokations og afprøve vinkler og kompositioner i billedet, så vi ved, hvorfra billedet skal tages, når vi kommer igen i aften- eller morgentimerne for det rigtige lys.

RubjergKnudeFyr1Sådan gjorde vi for eksempel, da vi tog taskerne på ryggen igen og vandrede op i klitterne til Rubjerg Knude Fyr, der ligger i yderste klitrække, halvt væltet ud over skrænten. Den anden halvdel står og venter på den dag, sandet også forsvinder under den. Vi ankom igen ved solnedgangstid omkring kl.19, og ventede til de sidste stråler var forsvundet kl. 21.

 

RubjergKnudeFyr2Selvom sandstormen pinte os og trængte ind overalt var det alligevel værd at vente på. På de to nederste billeder, kan du se forskellen i lyset blot på med et kvarters mellemrum. Heldigvis lagde sandstormen sig i takt med at solen forsvandt. To dage med knasende øjne og jordsmag var endelig slut, og turens bedste pletskud i kassen.

Kamera med sandTuren til Skagen sluttede med billedredigering og en masse rensning af udstyr!

 

 

 

 

301 - Rubjerg knude fyr      299 - Rubjerg knude fyr

Billedet øverst er taget tyve minutter senere end billedet nederst. Her kan man se, hvor stor en forskel det gør for lyset, der skifter fra de varme røde nuancer til de klare pastelfarver. 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *