Korte tip til makrofoto #2: Få baggrunden rolig

Noget af det ultimativt svære i makrofotografering er at få baggrunden i billedet rolig, så den ikke forstyrrer og tager fokus fra det egentlige motiv.

Med det blotte øje ser græsstrået eller grannålen ved siden af motivet måske slet ikke ud af noget. Men når du får makrolinsen frem og stillet skarpt, bliver det pludselig meget forstyrrende med selv det mindste visne blad på tværs.

Jeg kan godt lide at have en helt rolig og sløret baggrund. Det giver ro i billedet og fuld fokus på motivet.

Måden at få en sløret, rolig baggrund på er at sørge for, at der er “langt” hen til det, der kommer til at udgøre baggrunden i billedet. Sidder der fx en sommerfugl i en blomst, og der går et græsstrå ind lige bag sommerfuglen, så kommer græsstrået med på billedet som en forstyrrende linje.
Men er der lidt luft mellem sommerfuglen og baggrunden, så får man den slørede baggrund på grund af den lille dybdeskarphed i makro-objektivet.

Så få lidt luft mellem motivet og det næste, der kommer med på billedet som baggrund.

Og her skal du faktisk stadig være på vagt. For det kan godt være baggrunden langt væk bliver sløret, men er der afvigende farver her, vil det stadig komme med. En hvid blomst i baggrunden, vil blive en stor hvid plamage i baggrunden på billedet, og den vil med garanti forstyrre.

Her kommer et par eksempler:

Dukatsommerfugl på strå, tips til makro

Her sidder en flot, orange dukatsommerfugl. Hvis der havde gået et græsstrå på tværs en centimeter bagved den, var det kommet med på billedet og havde forstyrret. Her har jeg et par meter hen til et grønt buskads med mange blade, som udgør baggrunden. Det er så langt væk, at det bare bliver sløret og ligner et smukt grønt bagtæppe. Sommerfuglen har hele fokus.

Græshoppe på strå, tip til makrofoto ved Mikkel Jezequel.

Her kan du se, hvad jeg mener med, at du skal holde øje med, om der er afvigende farver i baggrunden.
Baggrunden bag denne græshoppe er en mark med meget højt, grønt græs. Perfekt til at lave en ducet, grøn baggrund. Men så er der en smørblomst på marken! Det er den gule plet, du kan se.
I dette billede har jeg taget det med fuldt bevidst, fordi jeg arbejdede med motivet og syntes, smørblomsten gav en sjov effekt. Som om græshoppen sidder i solen. Den gule farve står også godt til den gulgrønne græshoppe, så den forstyrrer ikke så meget. Det er en måde, man kan bruge det aktivt på, hvis der er farver i baggrunden, og det er fint, hvis man kan det. Man skal bare være opmærksom på det, for det er ikke altid en stor gul plamage i baggrunden er et hit.

Håber, du kunne bruge tippet.

God fotolyst.
Mikkel Jezequel

Natur – og landskabsfotograf
Alopex Media

Måske du også har lyst at læse:

Korte tip til makrofoto #1: Kom ned i øjenhøjde med motivet
Makrofotografering og udstyr
Hvilket makro-objektiv skal jeg vælge?
Kom med i makro-felten, fotografering af mariehøneedderkoppen
Makrofotografering – et inspirationskatalog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *