Korte tip til makrofoto #3: Brug stativ og bliv HELT skarp

Makrofotografering er som at sætte et forstørrelsesglas op foran verden. Bogstaveligt talt – det er det, din makrolinse kan: forstørre. Zoome helt ind på de små detaljer, som bliver gengivet stort og præcist på billederne.

Det er fantastisk fascinerende!

Men det giver også en stor udfordring.
For hvis du ryster det mindste på hånden, eller dit motiv bevæger sig bare en anelse i vinden, så dur det ikke. Bevægelserne forstørres nemlig også, og det gør det utroligt svært at få billederne skarpe.

Derfor er det en rigtig god idé at bruge stativ, hvis du har mulighed for det. Også selvom det betyder, du skal slå det helt ud og ligge med det på jorden.

Det giver virkelig en forskel med stativ.

Lad dig ikke narre af skærmen!

Ofte kan man blive fristet til at lade stativet ligge, fordi det er lidt besværligt at stille det op og tilpasse det hele tiden.
Og måske ser dine håndholdte billeder fine ud, når du ser det på skærmen. Så hvorfor have besværet?

Fordi skærmen lyver!!

Billeder, der umiddelbart ser fine ud på din computerskærm eller kameraskærm ved første øjekast, kan sagtens vise sig at være uskarpe på grund af rystelser, når du får dem forstørret op og kigget på dem. Og det er jo ærgerligt, for når du kommer hjem, kan du jo ikke gøre det om.

Her kommer et eksempel på en dag, hvor jeg håndholdte dette billede af en fin græshoppe. Umiddelbart ser billedet fint ud, ikke?
Men se så det næste billede, som er det samme billede, hvor jeg blot har zoomet ind. Jeg har rystet lidt på hånden, så græshoppen er faktisk uskarp: Græshoppen ser fin ud her, men er i virkeligheden uskarp.

Umiddelbart ser den fin ud øverst, men se så, når jeg zoomer:

græshoppe eksempel uskarp 100%

Her kommer det samme motiv, men hvor jeg ikke har fået rystelser på. Det ser fint ud ikke?

græshoppe eksempel skarp helt billede

Og det er det også. Men man kan først rigtig se det, når man kommer tæt på:

græshoppe eksempel skarp 100%

Prøv at se se to billeder, hvor du ser hele græshoppen. Sådan ser de ud på skærmen. Og umiddelbart ser de begge fine ud. Det er som sagt først, når du får zoomet ind, du kan se forskellen. Det øverste billede er ubrugeligt. Det vil se grimt ud, hvis du printer det.
Det andet billede er fint!

Der er så mange ting, der kan skabe rystelser og gøre dit billede uskarpt i makrofoto, fordi bevægelserne forstørres. Så brug stativ – så undgår du en af de vigtigste årsager til rystelser, fotografen selv.

Og lad være med at stole for meget på, havd du ser på skærmen. Hellere lave det ordentligt fra starten, for det kan ikke reddes, når du først er kommet hjem.

Håber, du kunne bruge tippet.

God fotolyst.
Mikkel Jezequel

Natur – og landskabsfotograf
Alopex Media

Måske du også har lyst at læse:

Korte tip til makrofoto #2: Få baggrunden rolig
Korte tip til makrofoto #1: Kom ned i øjenhøjde med motivet
Makrofotografering og udstyr
Hvilket makro-objektiv skal jeg vælge?
Kom med i makro-felten, fotografering af mariehøneedderkoppen
Makrofotografering – et inspirationskatalog

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *