Updated on november 8, 2015
Makro-fotografering og udstyr
Med makrofoto kommer du helt tæt på naturens mindste, men oftest mest fascinerende dele. Det er en genre, vi har dyrket meget her i virksomheden, for vi synes, det er vigtigt at stille skarpt også på de små mirakler, man ikke ser med det blotte øje til hverdag.
Makrofotografier er også ofte dem, folk reagerer stærkest på. Det er ofte her, man har mulighed for at overraske sit publikum ved at vise dem noget, de ikke anede fandtes.
Vi har alle set en blomst, set en bille, set en edderkop og en myreture. Men makro-perspektivet giver mulighed for virkelig at se det, ned i allermindste detalje, og det er et syn, der er de færreste forundt.
I dette indlæg vil vi gennemgå, hvilket udstyr, vi gerne bruger, når vi går på makro-jagt.
Nr. 3 er selvfølgelig kameraet, her monteret med et makro-objektiv. Vi bruger Nikon D800 og forskellige objektiver, her er det Nikons 105 mm af-s vr2m micro, som er den, vi hyppigst bruger.
Nr. 2 er en enkelt løs blitz. En ekstra blitz er næsten uundværlig i makro-foto, hvor det er godt med ekstra lys, da flashlyset fryser bevægelser og lyser op i skovens mørke bund. Man kan vælge mellem en enkelt, løs blitz eller en ekstra ringblitz. Vi bruger ofte Nikons SB-R1 makroflash, som består af en monteringsring, der er skruet direkte på objektivet. Herpå kan man sætte x antal små blitze. Du kan se den på billedet herunder, hvor det også er illustreret, hvordan udstyret skal samles, hvis du ønsker at gøre brug af Nr. 1 på øverste billede: mellemringe.
Men hvad gør en mellemring?
Først er det en god ting at kende begrebet Nærgrænse.
Nærgrænsen er den afstand, objektivet maksimalt kan stille skarpt fra. Har du et objektiv, der er fem centimeter langt, det vil sige, det er det, man kalder en 50 mm optik. Det kan variere lidt fra mærke til mærke, hvad nærgrænsen er på de forskellige størrelser. På vores 50 mm som er fra Nikon er nærgrænsen 45 cm. Man skal altså være 45 centimeter fra motivet eller derover for at kunne stille skarpt. Kommer du tættere på end 45 centimeter, kan objektivet ikke stille skarpt.
Nærgrænsen afhænger af, hvor lang objektivet er. Et 600 mm objektiv har en nærgrænse på fem meter for eksempel.
Når du monterer en mellemring, som egentlig bare er et hult rør, ‘forlænger’ du objektivet – du gør det fysisk længere ved at tilføje de ekstra centimeter. Dette ændrer nærgrænsen, så du nu – med det samme objektiv, kan stille skarpt tættere på motivet.
I praksis betyder det, at du kan komme endnu tættere på motivet og få det forstørret endnu mere. Enkelt forklaret er det lidt ligesom en zoom, bortset fra at kvaliteten af billedet ikke forringes på samme måde, som når du zoomer kraftigt ind.
Men altså; kamera, en god makrolinse, mellemringe og godt blitzudstyr er ‘the basics’, når vi pakker makrotasken.
Blitzmæssigt bruger vi som nævnt, gerne Nikons SB-R1, som er en decideret makro-flash, som ses på billede nr.2 med monteringsringen og de individuelle små blitze. Det har den fordel, at man kan flytte rundt på blitzene, så lyset kommer præcis fra den vinkel, man kan brug for – det er oftest lettere at flytte på blitz-udstyret end den edderkop eller myre, eller hvad man nu fotograferer. Man bestemmer selv, hvor mange blitze, man bruger. Her i eksemplet har vi tre blitze på. Det ser således ud:
Det er meget specialiseret udstyr, og vi bruger lige så ofte en enkelt, løs blitz. Det vil sikkert også være en bedre investering for den almindelige, gode amatørfotograf. Sådan en enkelt, løs blitz giver uanede muligheder inden for alle slags foto og er meget alsidig. Det er derfor en investering, der kan udnyttes i mange sammenhænge.
Nogle kameraer kan ikke køre med trådløse blitze, men det er der råd for. Man kan købe en god og billig flashledning, som ses på det øverste billede (Nr. 2). Den løse blitz, kan man også flytte rundt, så lyset kommer derfra, hvor man ønsker det. – Dog får man her begge hænder fulde. Det ser sådan ud:
Nu er Alopex Media en naturfotografisk virksomhed, så vi fotograferer naturligvis makro-motiver i naturen: blomster, planter, lækre detaljerbilleder fra skovbunden, insekter, edderkopper, svampe mm. Men makrofoto dækker over alle slags detaljefotos, det kan også være, du vil fotografere smykker, små nips, produktfotos i din virksomhed.
Den slags gør vi ikke i. Men har du lyst at se eksempler på, hvad vi har taget af billeder med udstyret fra dette indlæg, så se et lille udvalg i dette indlæg med makro-galleri.
Vil du selv i gang med makro-foto men er i tvivl om, hvilket objektiv du skal vælge? Så læs mine råd til dig i indlægget her.
Seneste kommentarer