Sådan virker timelapse – et kort eksempel

Stilbilleder af landskaber er fantastiske.
Vi elsker stemningsfulde og gode landskabsbilleder, det er der vist ikke nogen, der er i tvivl om.
Udfordringen ved stilbilleder er, at det nogle gange kan være svært at fange forholdende i det landskab, man forsøger at indkapsle. Vinden der blæser, bølgerne der bruser, marehalmen der svajer, for at nævne et eksempel. Udviklingen, der sker for øjnene af én, som man står der midt i landskabet og ser skyerne glide forbi.

For at fange netop dét, har vi i dag arbejdet med timelapseteknikker. Du kender det sikkert fra diverse naturfilm fra BBC. Man ser en svamp skyde op af jorden, en blomst springe ud eller stjernehimlen glide forbi. En lille, men let hakkende film.
Måske tror du, at der er sat et kamera op, som har videofilmet uafbrudt i de mange timer, det tager for månen at glide over nattehimlen eller for blomsten at spire og springe ud, og så spiller man det efterfølgende i Highspeed?

Den tanke er nærliggende, men der er tale om noget andet. Det er nemlig ikke en film men en timelapse.
Med timelapse kan man korte mange timers forløb ned til få minutter i stedet for at skulle se og arbejde med mange timers optagelse i én køre.
Timelapse-film laves ved at sætte et kamera op sat og indstille det til at tage et billede af nøjagtigt det samme motiv et vist antal gange i minuttet. Herefter klipper man billederne sammen. I stedet for fx. otte timers optagelse har man nu én række billeder, som, når de sættes sammen, måske kun tager et halvt minut at se igennem, og som danner et lille filmforløb af noget, som i virkeligheden har taget lang tid.

I denne korte video kan du se en lille timelapse fra Spidsbjerg Strand i dag. Billederne er taget med tre sekunders mellemrum over fem minutter. Det er altså 100 billeder, der her er sat sammen. Til slut kommer dagens stilbillede derfra. Et fedt billede, synes vi selv. Men i dagens anledning får du lige omgivelserne med også i timelapsen:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *